Legaal of niet?

Door Velvet op donderdag 20 december 2007 13:20 - Reacties (2)
CategorieŽn: Ethiek, PDA, Views: 2.120

Het lijkt gemakkelijk. Stel, je hebt een PDA. Iemand is zo handig om een nieuwe ROM te maken voor deze PDA, met een nieuwere versie van Windows Mobile. Simpel: illegaal! Maar hoe zit het dan, als de fabrikant van desbetreffende PDA de PDA geen support meer geeft (als in, geen nieuwe updates), terwijl de PDA nog makkelijk mee kan met de huidige generatie? Hier wordt het gebied al wat grijzer.

En dat is mijn dilemma, ik heb namelijk de HP iPaq HX4700, destijds het vlaggenschip van HP. Een PDA met een scherm met een heerlijk hoge resolutie, met een snelle processor, en in het algemeen een ding met mogelijkheden. Oorspronkelijk gemaakt voor WM2003SE, maar vanwege de goede specs verkocht HP later een upgrade naar WM5.

Deze upgrade deed echter meer kwaad dan goed, de PDA werd als een slak zo traag en ook een patch bracht daar geen verandering in. En als klap op de vuurpijl zette HP vervolgens de productie en ondersteuning van de PDA stop!

Er waren twee mogelijkheden: downgraden naar WM2003SE (wat ook zijn nadelen had), of leren leven met een PDA die je verwachtingen niet waar kan maken. Ongeveer een half jaar geleden is daar een derde optie bijgekomen.

Kozhura, een Russische developer, maakte een upgrade voor de HX4700 naar AKU 3.5.2. Nog steeds WM5, maar wel een nieuwere versie, en een goede wat dat aangaat.! De PDA werkte weer zo snel als vroeger en draaide toch WM5! Er kwamen zoveel lovende reacties en verzoeken, dat Kozhura bezig ging met het maken van een aangepaste versie van WM6, want ook dat zou de hardware makkelijk aankunnen!

Nu is alweer de vierde versie van WM6 uit, nog enkele bugs daargelaten ziet het er allemaal geweldig uit. Maar als je dit gebruikt, in hoeverre ben je dan nog echt illegaal bezig?

Natuurlijk is het voor Microsoft duidelijk, want je hebt niet betaald voor WM6. Echter, je hebt wel betaald voor een WM-versie en draait er ook maar ťťn op je PDA. Enigszins grijs gebied dus.

Maar als je, zoals ik , de WM5-update indertijd hebt aangeschaft, er teleurgesteld in was, en nu je PDA geŁpgradet hebt naar WM5 AKU 3.5.2, ben je dan illegaal bezig? Je hebt betaald voor WM5, en HP ondersteunt de PDA toch niet meer. Ik vind, dat je dit als legaal kunt zien. Ik had HP best willen betalen voor een nieuwe upgrade, maar als ze die niet aanbieden en je zit met een bijna onbruikbare PDA, dan mag je best naar alternatieven zoeken.